Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (2023)

Pohjois-Amerikassa on kaksi rukoussirkkalajia. Ne ovat kiinalaissirkkaa (Tenodera aridifolia) ja eurooppalaista sirkkaa (Mantis religiosa).

Ne molemmat näkyvät ruskeissa, vihreissä ja morph-sävyissä. Sen lisäksi, että ne ovat hurjia petoeläimiä, mantisilla on mielenkiintoisia värejä.

Miksi rukoussirkat ovat erivärisiä?Ruskeiden ja vihreiden lisäksi mantis voi olla mustia, valkoisia, vaaleanpunaisia ​​ja keltaisia. Elinympäristön valon voimakkuus, lämpötila ja kosteus aiheuttavat erilaisia ​​värejä. Jotkut niistä voivat muuttua ruskeasta vihreäksi ja päinvastoin sulamisjakson aikana. Jotkut rukoilijasirkat muuttuvat ruskeiksi ollessaan vielä nymfiä. Nämä värimuutokset kestävät kuitenkin vain useita päiviä.

Silti ruskea ja vihreä ovat hyödyllisiä naamiointiin, koska ne ovat luonnon värejä. Rukoilijasirkan on helppo istua ruskeille tai vihreille lehdille ja odottaa saalistaan, koska se onistu ja odota saalistajaa,kuten tutkimuksessa mainittiin.

Mutta sinun pitäisi tietää, että rukoussirkat eivät muuta väriä dramaattisesti kuten kameleontit. Näin ollen sulatusvaiheessa tapahtuvalla värinmuutoksella ei ole merkitystä nopean naamioinnin kannalta.

Siitä huolimatta on hämmästyttävää, että he voivat hyödyntää ympäristön värejä ja valoa eri värjäykseen.

Sisällysluettelo

Rukoilijasirkka | Värit, alkuperä ja elinympäristö

Vihreä rukoilijasirkka

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (1)

Aikuinen mantis religiosa on tyypillisesti vihreä rukoilijasirkka. Tätä lajia tavataan Yhdysvalloissa, mutta se on alun perin kotoisin Euroopasta. Se on laajalle levinnyt, koska se voi mukautua eri alueille.

Itse asiassa se näkyy joka puolella maailmaa. He kasvattavat siivet aikuisina, jotta ne voivat tehokkaasti houkutella kumppania ja saada saalista. Muut vihreät mantislajit näyttäisivät lehtiltä. Heinäkasvien keskellä elävät vihreät ovat hoikkia.

Musta rukoilijasirkka

Useimmat ihmiset eivät ole tietoisia mustien rukoussirkan tai kuorisirkan olemassaolosta. Se on harvinainen, joka on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Lisäksi se näyttää irisoivalta suurimman osan ajasta, mutta värissä on vaihtelua.

Tämä laji on ainutlaatuinen muiden mantisien joukossa, koska sillä on lyhyempi rintakehä. Ihanteellinen elinympäristö mustille rukoilijasirkoille on puun kuoren alla, jossa termiitit voivat piiloutua.

Tällä alueella se pääsee helposti ravintolähteeseensä. Sen sijaan, että harjoittaisi väijytyshyökkäystä, mikä on yleinen käytäntö rukoilevien sirkien keskuudessa, se jahtaa saalistaan.

Toinen poikkeus tähän lajiin on kannibalismi, jota muut naarassirkkalajit harjoittavat parittelun aikana. Mustasirkat kasvavat vain puolentoista tuuman mittaisiksi saavuttaessaan kypsyyden.

Kuten voit kuvitella, sillä on erilainen ulkonäkö kuin tavallisella sirkkaalla. Sen vuoksi saatat virheellisesti ajatella sitä kovakuoriaiseksi tai sirkkaksi.

Tarkkaa syytä mustalle väritykselle ei ole vielä löydetty. MuttatutkimustaFilippiineillä, jossa jotkut kuorisirkat elävät, löydettiin joitain ruskeita mantisia, joissa oli satunnaisia ​​mustia pilkkuja. Tämä väritys muistuttaa sen puun kuorta, jossa ne asuvat.

Valkoinen rukoilijasirkka

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (2)

Leveää vatsaansa lukuun ottamatta tämä valkoinen rukoilijasirkka näyttää perinteiseltä vihreältä lajilta. Sitä löytyy vain paikoin, mutta enimmäkseen lännessä. Sen rungon väri on täydellinen naamiointi erämaassa.

Vaikka muut mantislajit ovat nuorina valkoisia, tämä säilyttää värinsä aikuisuuteen asti. Huomaa, että rukoilijasirkka voi sulaa noin 10 kertaa kypsyessään.

Kun ne kasvavat vanhetessaan, väri tummenee, kunnes ne saavuttavat vartalon todellisen sävyn. Joten jotkut saattavat ajatella, että se on albiino, mutta se on tarkkaan ottaen valkoinen mantis. Jos ei, se on muiden lajien poikasia.

Ruskea rukoilijasirkka

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (3)

Ruskea rukoilijasirkka on toisella sijalla vihreän jälkeen yleisimpien mantislajien luettelossa. Tämä on Mantodea-suvun jäsen, joka liittyy termiitteihin ja torakoihin. Värinsä perusteella se elää pääasiassa puiden oksissa ja rungoissa.

Se haluaa myös piiloutua kuiviin paikkoihin, kuten pensaisiin tai pensaisiin. Tämä laji suosii paikkoja, joissa ilmasto on lämpimämpi ja talvet eivät ole intensiivisiä. Se asuu pääasiassa Afrikassa, mutta sitä löytyy myös Etelä-Euroopasta.

Joistakin ilmeisistä syistä ruskea väri auttaa heitä yhdistymään ympäristöönsä. Lisäksi on yleistä nähdä oksalta näyttävä mantis.

Älä myöskään ylläty, jos näet ruskeita siipiä, mutta joillakin on niitä. Siipipari on edullista rukoileville sirkoille. Se on kulkuväline ja tapa saada akoi.

Pienimmän ruskean rukoussirkan, jota kutsutaan kummitussirkoksi, enimmäispituus on kaksi tuumaa. Se näyttää lahoavalta lehdeltä, koska sen raajoissa on lehtiä muistuttava ulkonema ja sillä on litistynyt rintakehä.

Vaaleanpunainen rukoilijasirkka

Tätä kutsutaan myös orkideasirkkaksi, kuten sen ulkonäkö viittaa. Se on toinen Kaakkois-Aasian kotoperäinen mantislaji. Sillä on kiistatta houkutteleva väritys, joka saa sen sekoittumaan hyvin orkidean kanssa.

Huolimatta sen neljästä terälehtiä muistuttavasta jalasta, sillä on eturaajat, jotka voivat tarttua mihin tahansa löytämäänsä saalista. Sen lisäksi, että se on upea naamio metsästyksessä, se soveltuu myös petoeläimiltä piiloutumiseen.

Naaras vaaleanpunainen mantis on normaalikokoinen, mutta uros on vain puolet siitä. Näet ne erilaisissa kauniissa vaaleanpunaisen sävyissä. Joillakin vaaleanpunaisilla mantisilla voi joissain tapauksissa olla myös ruskeaa väriä. Se ei ole vain houkutteleva väri, joka tekee tästä mantista halutun lajin, vaan haaste sen löytämisessä luonnosta.

Keltainen rukoilijasirkka

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (4)

Keltainen tai kultainen rukoilijasirkka on suuri laji, joka elää kaikkialla Kaakkois-Aasiassa. Se voi kasvaa jopa 3,5 tuumaa, ja naaraat ovat suurempia kuin urokset. Kokonsa vuoksi jotkut keltaiset mantiset ovat eläintarhoissa ja akvaarioissa.

Harrastajat pitävät niistä lemmikkeinä. Ne asuvat paksuissa pensaissa ja puissa. Beigestä keltaiseen niiden väri voi muuttua ruskeaksi ja vihreäksi muutamassa päivässä.

Minkä väriset ovat uros- ja naarasrukoilijasirkat?

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (5)

Naarassirkka on suurempi kuin uros, mutta jälkimmäisellä on isommat silmät ja antennit. Julio Rivera, Ph.D., on entomologi, joka näki vihreän naarassirkan museossa Pariisissa. Hän näki myös pienen ruskean urossirkan Kalifornian tiedeakatemiassa.

Kun Rivera työskenteli muiden alan asiantuntijoiden kanssa, he huomasivat, että molemmat hänen näkemänsä mantis ovat ominaisuuksiensa perusteella Antemninae-suvusta.

Tähän liittyen Belfastissa sijaitsevan Queen’s Universityn luennoitsija Neil Reid teki lisätutkimuksia. Hän havaitsi joitakin mantisia niiden kehittyessä aikuisikään. Hänen havaintojaan kuuluu, että naarassirkat näyttävät samanlaisilta kuin Pariisin museossa, ja urospuoliset ovat kopioita Riveran Kaliforniassa näkemästä.

Mutta se, mitä hyönteistutkija näki, ei ole riittävä todiste siitä, että uros- ja naarassirkat ovat erivärisiä. Mantis väritys liittyykonvergentti evoluutiojossa eläimet kopioivat ympäristönsä väriä. Siksi sukupuolesta riippumattomat lajit voivat olla samanvärisiä sukupuolesta riippumatta.

Joka tapauksessa rukoilijasirkan sukupuolen määrittämisessä ei ole kyse väristä vaan seksuaalisesta dimorfismista, kuten useimmat eläimet. Esimerkiksi urossirkkailla on 7 segmenttiä, kun taas naarailla on 5 segmenttiä.

Sirkkasirkkaiden sukupuolen tunnistaminen onnistuu helposti ottamalla lähtökohtana niiden koko. Voit tehdä valinnan heti, koska aikuiset naaraat ovat suurempia kuin urospuoliset kollegansa.

Muuttaako rukoilijasirkka väriä?

Nuori mantis alkaa valkoisella värillä, joka tummuu ajan myötä, kun se vanhenee.Kun se saavuttaa aikuisuuden, se säilyy alkuperäisessä värissään. Tyypillisesti sen kantama väri edustaa sen elinympäristöä. Joissakin mantiseissa on erilaisia ​​värejä, mutta yksi sävy säilyy muutaman päivän ennen vuoroa.

Mitä se tarkoittaa, kun rukoilijasirkka muuttaa värejä?

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä? | Tietoja ja faktoja - EXOtella (6)

Kun rukoileva mantis vaihtaa väriä, se tarkoittaa sitälämpötilassa ja kosteudessa on muutoksia alueella, jossa se asuu.Myös ympäristön valon voimakkuus vaikuttaa näihin muutoksiin.

Miksi rukoilijasirkat ovat erivärisiä?

Rukoussirkan eri värit perustuvat sen ympäristöön. Esimerkiksi ruskea mantis saa värinsä kuoresta, jossa se elää.

Saako rukoilijasirkka värinsä heti kuoriutumisen jälkeen?

Vaikka rukoilijasirkka näyttää aikuiselta versioltaan, mutta on vain pienempi kuoriutumisen jälkeen, se käy läpi sulamisprosessin, joka irtoaa eksoskeletonsa. Tämä prosessi ei vain mahdollista kasvua isompaan kokoon, vaan myös selkeän värin saavuttamiseen. Täten,rukoussirkka ei saa väriään heti kuoriutumisen jälkeen.

Yhteenveto

Rukoussirkka voi olla erivärinen, koska se sopeutuu ympäristöönsä. Valon voimakkuus, lämpötila ja kosteus vaikuttavat myös. Mutta nämä asiat kuuluvat mantisien tavoitteeseen naamioida.

Se tekee niistä tehokkaita saaliin pyytämisessä ja piilossa saalistajilta. Ihmisen silmissä eriväriset rukoilevat mantikset tekevät niistä kiehtovia olentoja.

Lista lähteistä

Carle, T., Horiwaki, R., Hurlbert, A., Yamawaki, Y. (2018).Averssive Learning in Praying Mantis (Tenodera aridifolia), istu ja odota saalistaja. Lehti hyönteisten käyttäytymisestä.

Schwarz, S. J. (2021).Kolme uutta rukoussirkkaa Panay Islandilta Filippiineiltä (Insecta: Mantodea). Integroiva systematiikka: Stuttgart Contributions to Natural History.

Garvey, K. K. (2018).Kuinka löytää rukoilijasirkka. Maatalous ja luonnonvarat, Kalifornian yliopisto.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated: 21/09/2023

Views: 5945

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.