Hallusinaatiot: oireet, tyypit, syyt ja hoito (2024)

Hallusinaatiot viittaavat kokemukseen tuntea asioita, jotka ovat olemassa vain mielessäsi.aikana ahallusinaatio, saatat nähdä, kuulla, tuntea, haistaa tai maistaa asioita, joita ei ole olemassa – eli niillä ei ole ulkoista lähdettä.

Hallusinaatioille on monia mahdollisia syitä, mukaan lukienmielenterveyshäiriöt, fyysiset tilat, aistiongelmat ja huumeiden käyttö tai vieroitus. Lue lisää hallusinaatioista, mukaan lukien oireet, tyypit, syyt, hoito ja milloin hakea apua.

Hallusinaatiot: oireet, tyypit, syyt ja hoito (1)

Hallusinaatioiden oireet

Hallusinaatioihin liittyy aistihavainnon – eli viiden aistin – ongelmia. Saatat kokea hallusinaatioita, jos näet, kuulet, kosket, maistat tai haistat asioita, joita ei ole olemassa. Ne saattavat tuntua todellisilta, mutta ne ovat olemassa vain mielessäsi.

Muita merkkejä siitä, että sinulla tai jollakulla tutullasi on hallusinaatioita, voivat olla:

 • Käyttäydy tavalla, joka ei sovi tilanteeseen
 • Näyttää vastaavan ärsykkeisiin, joita ei ole
 • Omituisen hajamielinen

Kuinka yleisiä hallusinaatiot ovat?

Hallusinaatiot ovat yleisempiä kuin uskotkaan. Yksi tutkimus sisäänJAMA Psykiatriapaljasti, että noin yksi 20 ihmisestä koko väestöstä oli kokenut ainakin yhden hallusination elämässään.

Mikä aiheuttaa hallusinaatioita?

Hallusinaatioiden tyypit

Hallusinaatioita on viisi päätyyppiä. Jokainen niistä sisältää yhden viidestä aistista, mukaan lukien:

 • Auditiivinen: Kuulohalusinaatioihin kuuluu sellaisten äänien ja/tai äänien kuuleminen, joita ei ole olemassa. Nämä äänet tai äänet voivat olla vaarattomia. Saatat kuulla musiikkia, naurua, ovien kolinaa tai askeleita.Niihin voi sisältyä myös käskyhalusinaatioita – ääniä, jotka kehottavat sinua tekemään jotain, olipa se positiivista ja vaaratonta (kuten tietyn asun käyttäminen) tai vaarallista (kuten vahingoittaa itseäsi tai muita).
 • Visuaalinen: Ihmiset, joilla on visuaalisia hallusinaatioita, näkevät asioita, joita ei ole olemassa, kuten valot, kuviot, esineet, muodot, värit tai ihmiset.
 • Tunteva: Tunteviin hallusinaatioihin liittyy tunnetuntemuksia, kuten jotain, joka ryömii ihon alle, joilla ei ole alkuperää.
 • Haju: Ihmiset, joilla on hajuharhoja, haisevat hajuja ilman todellista lähdettä.
 • Maukasta: Makuhalusinaatiot saavat sinut maistamaan jotain, jota ei ole olemassa.

Kuulo- ja visuaaliset hallusinaatiot ovat kaksi yleisintä hallusinaatiotyyppiä. Makuhalusinaatiot ovat hyvin harvinaisia.

Hallusinaatioiden syyt

Monet ihmiset yhdistävät hallusinaatiot vain mielenterveyshäiriöihin. On kuitenkin monia muita mahdollisia syitä siihen, että jollakulla voi olla hallusinaatioita – mukaan lukien neurologiset häiriöt, päihteiden käyttö ja vieroitusoireet, aistihäiriöt ja paljon muuta.

Mielenterveysolosuhteet

Keraharhaluuloja(väärä, kiinteät henkilökohtaiset uskomukset), hallusinaatiot ovat osapsykoosi- henkinen tila, joka saa jonkun menemään kosketuksen todellisuuteen.

Ihmisetpsykoottiset häiriöt(mielenterveyshäiriöt, jotka aiheuttavat epänormaalia ajattelua, puhetta ja/tai havaintoja) ja tietyt muut mielenterveyshäiriöt aiheuttavat todennäköisemmin hallusinaatioita.Mielenterveysolosuhteet, jotka voivat aiheuttaa hallusinaatioita, ovat:

 • Skitsofrenia: Jopa 75 % ihmisistä, joilla on skitsofrenia – aivosairaus, joka aiheuttaa häiriöitä ajattelussa, tunteissa ja toiminnassa – kokee hallusinaatioita. Nämä ovat yleensä kuulohalusinaatioita, joihin liittyykuulla ääniä.
 • Kaksisuuntainen mielialahäiriö: Kaksisuuntainen mielialahäiriö on mielialahäiriö, joka aiheuttaa mielialan tai energian nousua ja johon liittyy usein vakavia masennusjaksoja.Monet arviot viittaavat siihen, että noin puolet kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivistä kokee psykoottisia oireita, mukaan lukien hallusinaatiot.
 • Skitsoaffektiivinen häiriö: Ihmiset, joilla on skitsoaffektiivinen häiriö, kokevat sekä skitsofrenian oireita, mukaan lukien hallusinaatiot ja harhaluulot, että mielialahäiriön (kuten kaksisuuntaisen mielialahäiriön) oireita.
 • Posttraumaattinen stressihäiriö(PTSD): Jotkut PTSD-potilaat kokevat hallusinaatioita, varsinkin kun heillä on takaumakuvia traumaattisista muistoista tai stressin aikana.
 • Masennus: Joillakin ihmisillä, joilla on vakava masennushäiriö (MDD), on myös hallusinaatioita ja/tai harhaluuloja. Monissa tapauksissa heidän hallusinaationsa liittyvät arvottomuuden, riittämättömyyden tai syyllisyyden masentaviin teemoihin.

Neurologiset sairaudet

Joskus hallusinaatiot johtuvat neurologisesta tilasta - sairaudesta, joka vaikuttaa aivoihin ja hermostoon.Aivojen ja hermoston tilat, jotka voivat muuttaa aistihavaintoa, ovat:

 • Dementia: Monilla ihmisillä, joilla on dementia, mukaan lukien Alzheimerin tauti, on hallusinaatioita ja/tai harhaluuloja, erityisesti taudin myöhemmissä vaiheissa.
 • Delirium: Delirium viittaa hämmennyksen tilaan, jota esiintyy usein vanhemmilla aikuisilla aivotoksisuutta aiheuttavan lääketieteellisen ongelman vuoksi.Oireita ovat muun muassa desorientaatio ja hallusinaatiot.
 • Epilepsia: Epilepsia on aivosairaus, joka aiheuttaa kohtauksia.Tietyt epilepsiatyypit aiheuttavat hallusinaatioita.
 • Narkolepsia: Narkolepsia on unihäiriö, joka aiheuttaa liiallista uneliaisuutta päiväsaikaan ja jaksoja, joiden aikana joku äkillisesti nukahtaa sopimattomiin aikoina. Narkolepsiaa sairastavat voivat kokea hallusinaatioita, yleensä nukahtaessaan tai vain herääessään.
 • Parkinsonin tauti: Parkinsonin tauti on aivosairaus, joka aiheuttaa oireita, kuten kävely- ja puhevaikeuksia, lihasjäykkyyttä, vapinaa ja viime kädessä muistiongelmia.Noin 20–30 % Parkinsonin tautia sairastavista kokee hallusinaatioita, joskus lääkkeiden sivuvaikutuksena.
 • Aivosyöpä: Riippuen siitä, mihin aivoosaan vaikuttaa, ihmiset, joilla on aivovammoja, kasvaimia ja/tai syöpää, voivat kokea hallusinaatioita.

Aineiden käyttö ja vetäytyminen

Seuraavatpsykoaktiiviset aineet(aineet, jotka muuttavat aivojen toimintaa) voivat aiheuttaa hallusinaatioita:

 • Hallusinogeenit, kuten d-lysergihapon dietyyliamidi (LSD), kannabis, ketamiini, psilosybiini (sienet) ja fensyklidiini (PCP)
 • Joskus opiaatteja, alkoholia ja amfetamiinia

Hallusinaatioita voi esiintyä, kun joku on päihtynyt (humalassa tai ylenpalttinen) tai kun hän on vieroitustilassa tiettyjen aineiden säännöllisen käytön jälkeen.

Sensoriset olosuhteet

Monet aisteihin vaikuttavat sairaudet, kuten kyky nähdä tai kuulla, voivat aiheuttaa hallusinaatioita.Joitakin esimerkkejä ovat:

 • Charles Bonnet'n oireyhtymä(CBS), häiriö, joka aiheuttaa visuaalisia hallusinaatioita sen jälkeen, kun joku menettää osan tai kokonaan näköstään
 • Näön menetys tai sokeus
 • Kuulon heikkeneminen tai kuurous

Muut syyt

Muita hallusinaatioiden lääketieteellisiä syitä voivat olla:

 • Maksan vajaatoiminta
 • Munuaisten vajaatoiminta
 • HIV/AIDS
 • Kuume, erityisesti pienillä lapsilla ja vanhemmilla aikuisilla
 • Leikkauksesta poistumassa
 • Anestesiassa oleminen
 • Tiettyjen määrättyjen lääkkeiden sivuvaikutukset
 • Migreenit
 • Infektiot, kutenvirtsatietulehdukset(UTI), erityisesti vanhemmilla aikuisilla, jos ne johtavat deliriumiin

Joskus hallusinaatiot eivät liity mihinkään sairauteen tai ongelmaan.Sinulla saattaa olla suurempi riski saada hallusinaatioita, jos olet:

 • Suru, varsinkin jos luulet näkeväsi tai kuulevasi kadonneen rakkaasi
 • Unettomat

Kuinka hallusinaatioita hoidetaan

Hallusinaatioiden hoitovaihtoehtoja ovat tyypillisesti psykoterapia jaantipsykoottinen lääkitys.

Psykoterapia, esimkognitiivinen käyttäytymisterapia(CBT) voi auttaa muuttamaan tapaa, jolla joku reagoi hallusinaatioihinsa ja ajattelee niitä.Jos hallusinaatiot liittyvät traumaan tai pahoinpitelyyn,traumatietoinen terapiavoi auttaa.

Antipsykoottisia lääkkeitä, kuten Risperdal (risperidoni) ja Seroquel (ketiapiini), voidaan määrätä skitsofreniaan, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja muihin psykiatrisiin ja neurologisiin tiloihin liittyvien psykoosin oireiden hoitoon.

Food and Drug Administration (FDA) on hyväksynyt Nuplazidin (pimavanseriinin) hallusinaatioiden hoitoon Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla.

Monissa tapauksissa hallusinaatioiden taustalla olevan lääketieteellisen syyn hoitaminen parantaa tai poistaa hallusinaatioita.

Skitsofrenian lääkkeet

Onko olemassa testejä hallusinaatioiden syyn diagnosoimiseksi?

Jos epäilet, että sinulla on hallusinaatioita, terveydenhuollon tarjoaja voi aloittaa diagnoosiprosessin keräämällä tärkeitä tietoja oireistasi, sairaushistoriastasi sekä huumeiden ja alkoholin käytöstä.

Sieltä he voivat suorittaa arvioinnin sulkeakseen pois mahdollisen lääketieteellisen vaikutuksen oireisiisi, mukaan lukien fyysinen koe, veri- tai virtsakokeet ja diagnostinen kuvantaminen (kuten aivoskannaus).

Saatat joutua ottamaan yhteyttä asiantuntijaan, esimpsykiatritaineurologilisäarviointia ja hoitoa varten.

Milloin mennä terveydenhuollon tarjoajalle

Jos epäilet, että sinulla saattaa olla hallusinaatioita, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon. Hallusinaatiot voivat olla merkki taustalla olevastamielisairaustai muu vakava sairaus. On tärkeää etsiä diagnoosi, jotta voit aloittaa asianmukaisen hoidon.

Jos joku tuntemasi henkilö näyttää olevan hämmentynyt, sekaisin, puhuu epäjohdonmukaisesti tai menettää kosketuksen todellisuuteen, on tärkeää, ettei häntä jätetä rauhaan. Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa tai mene heti ensiapuun.

Hae hätäapua

Soita 911 tai hakeudu ensiapuun hallusinaatioihin, jos:

 • Saat kohtauksen
 • ovat hämmentyneitä
 • Puhuvatko epäjohdonmukaisesti tai eivät ole järkeviä
 • Kuuntele ääniä, jotka kehottavat sinua vahingoittamaan itseäsi tai muita

Yhteenveto

Hallusinaatioihin liittyy sellaisten asioiden näkeminen, kuuleminen, tunteminen, maistaminen tai haistaminen, joita ei todellisuudessa ole. Monissa tapauksissa hallusinaatiot johtuvat mielenterveystiloista, kuten skitsofreniasta tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Ne voivat johtua myös neurologisista sairauksista (mukaan lukienParkinsonin tautiepilepsia ja dementia), näönmenetys, huumeiden käyttö tai vakava sairaus (kuten munuaisten tai maksan vajaatoiminta).

Hallusinaatioiden hoitovaihtoehtoja ovat psykoterapia, kuten kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) ja psykoosilääkkeet. Jos hallusinaatiot johtuvat taustalla olevasta sairaudesta, kyseisen tilan hoitaminen voi estää myös tulevat hallusinaatiot.

Sana Verywellistä

Vaikka hallusinaatiot voivat olla hälyttäviä, ne eivät ole harvinaisia ​​ja ovat usein hoidettavissa. Älä pelkää hakea apua terveydenhuollon tarjoajalta, jos luulet saavasi aistia asioita, joita ei ole olemassa.

Usein Kysytyt Kysymykset

 • Mikä aiheuttaa hallusinaatioita?

  Hallusinaatiot johtuvat usein mielenterveyshäiriöistä, kuten psykoottisista häiriöistä (kuten skitsofrenia) tai mielialahäiriöistä (kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö).

  Neurologiset sairaudet, kuten dementia, delirium, epilepsia tai aivosyöpä, voivat myös aiheuttaa hallusinaatioita. Joissakin tapauksissa sensoriset sairaudet, kuten Charles Bonnet'n oireyhtymä, voivat johtaa visuaalisiin hallusinaatioihin.

  Päihteiden käyttö, kuume, migreeni, suru ja anestesiasta poistuminen voivat myös aiheuttaa hallusinaatioita.

 • Mitkä ovat hallusinaatioiden tyypit?

  Hallusinaatioita on viisi tyyppiä. Jokainen niistä liittyy yhteen viidestä aistista. Näitä ovat: kuuloharhot (äänien ja muiden äänien kuuleminen, joita ei ole olemassa), visuaaliset hallusinaatiot (ei ole olemassa olevien asioiden näkeminen), tuntoharhot (tunne jonkun tai jonkin koskettavan sinua), hajuharhot (haisuhajut, jotka ei ole olemassa) ja makuhalusinaatioita (maku suussa, jolla ei ole lähdettä).

 • Ovatko hallusinaatiot ja harhaluulot sama asia?

  Sekä hallusinaatiot että harhaluulot kuuluvat laajempaan psykoosin kategoriaan - henkiseen tilaan, johon liittyy yhteyden menettäminen todellisuuteen.Hallusinaatioihin liittyy ongelmia aistihavaintojen kanssa, kuten sellaisten asioiden kuuleminen tai näkeminen, joita ei ole olemassa.Harhaluulo on kiinteä, väärä usko, joka ei muutu, vaikka jollekin esitetään todisteita siitä, että se ei ole totta.

Hallusinaatiot: oireet, tyypit, syyt ja hoito (2024)

FAQs

Mistä johtuu hallusinaatiot? ›

Aiheuttajia. Hallusinaation synnyn syytä ei tarkoin tiedetä. Aistiharhat saattavat liittyä mielisairauksiin, mutta niitä esiintyy myös terveillä ihmisillä. Aistiärsykkeen vapautumiseen perustuvan teorian mukaan aistiharha syntyy, kun ihmisen sisäinen vireys on vahva ja ulkoinen ärsykevirta vähäinen.

Mikä auttaa Hallusinaatioihin? ›

Harha-aistimuksia ja niiden ahdistavuutta voidaan usein lievittää tai hoitaa mielisairauksiin tarkoitettujen psykoosilääkkeiden avulla. Traumaperäisten harha-aistimusten hoidossa on tärkeää traumaattisiin kokemuksiin liittyvien tunnemuistojen työstäminen psykoterapiassa.

Mikä aiheuttaa näköharhoja? ›

Näköharhat viittaavat elimelliseen häiriöön, kuten aistinelimen tai keskushermoston sairauteen, tai erilaisten aineiden aiheuttamaan stimulaatio- tai vieroitusoireyhtymään. Haju-, maku- ja tuntoharhoja esiintyy sekä elimellisissä että toiminnallisissa häiriöissä.

Onko normaalia nähdä harhoja? ›

Infektiolääkäri: Harhat, hourailu ja oudotkin unet ovat kuumepotilaalla normaalia. Korkea kuume saa toiset näkemään harhoja, huutamaan, hourailemaan tai näkemään joka kerta samaa, kummallista unta. Selvää selitystä kuumehourailuille ei löydy. Geneettiset erot saavat toiset sekoilemaan muita herkemmin.

Mistä tunnistaa psykoottisen ihmisen? ›

Psykoottisia oireita ovat aistiharhat, harhaluulot, ajatuksen ja puheen hajanaisuus sekä korostuneen outo käytös. Tällaisia oireita esiintyy useissa mielenterveyshäiriöissä, kuten skitsofreniassa, harhaluuloisuushäiriöissä ja psykoottisissa mielialahäiriöissä.

Mikä lääke aiheuttaa harhoja? ›

Lääkkeillä voi olla odottamattomiakin haittavaikutuksia. Seronilin (fluoksetiini) valmisteyhteenvedon mukaan käytön aikana on ilmoitettu haittavaikutuksena myös hallusinaatioita eli harhoja. Haitta on harvinainen, sillä sen arvioidaan ilmenevän harvemmalla kuin yhdellä tuhannesta käyttäjästä.

Voiko psykoosi mennä itsestään ohi? ›

Skitsofrenia puhkeaa tavallisesti nuorella aikuisiällä, mutta sairastua voi myös lapsena tai harvinaisemmin lähempänä eläkeikää. Osa potilaista paranee psykooseista täysin. Psykoosi ei ole jatkuva tila, vaan oireet ilmenevät potilaalla ajoittain.

Mikä on yleisin psykoottinen häiriö? ›

Yleisin psykoosisairauksista on skitsofrenia. Muita psykoosisairauksia ovat muun muassa harhaluuloisuushäiriö, lyhytkestoinen psykoosi ja skitsoaffektiivinen häiriö. Psykoosioireet voivat johtua myös päihteiden käytöstä tai ruumiillisesta sairaudesta, kuten dementiasta.

Mitä psykoosi tekee aivoille? ›

Psykoosi on yhteinen nimitys mielenterveyden häiriöille, joissa todellisuudentaju vääristyy – henkilöllä on vaikeuksia erottaa, mikä on todellisuutta ja mikä ei. Keskeisiä oireita ovat aistiharhat, harhaluulot ja vääristyneet tulkinnat ulkoisesta todellisuudesta.

Miten psykoosi oireilee? ›

Psykoosissa oireet ovat moninaiset. Siihen voi liittyä aistiharhoja: näkö-, kuulo-, tunto- tai makuharhoja. Ajattelu on sekavaa, mielessä on kummallisia uskomuksia ja ajatuksenjuoksu on tavallista nopeampaa tai hitaampaa. Tunne-elämä ja käyttäytyminen muuttuvat.

Onko Skitsofreenikko vaarallinen? ›

Oikeuspsykiatrit arvioivat, että Suomen 50 000 skitsofreniapotilaasta noin 1 500 on jollakin tavalla vaarallisia. Osa heistä on syyllistynyt henkirikokseen, osa on käyttäytynyt väkivaltaisesti hoidon yhteydessä. Korkeila muistuttaa, että pelkkä skitsofreniasairaus ei johda väkivaltaisuuteen.

Miten Psykoosi voi puhjeta? ›

Perimän lisäksi psykoosille voi altistaa erilaiset ympäristötekijät. – Muun muassa synnytyskomplikaatiot ja raskausajan hapenpuute altistavat psykoottisille oireilulle. Puhutaan altistuneesta keskushermostosta. Myös kehityksen aikana voi tapahtua asioita, jotka lisäävät entisestään alttiutta sairastua psykoosiin.

Mistä Harhaluuloisuushäiriö johtuu? ›

Harhaluuloisuushäiriöstä kärsivällä on alttius tulkita ympäristön tapahtumat ja ihmisten eleet tavalla (merkityselämykset ja suhteuttamisharhat), joka tukee heidän uskojaan. Tuloksena ovat riitaisat väittelyt ja kaikkien osapuolten ärtyneisyys.

Voiko ihminen nähdä näkyjä? ›

Siitä ei kuitenkaan aina ole kyse: hallusinaation voi kokea aivan tavallinen ihminen arkisessakin tilanteessa. Outojen näkyjen näkeminen on yllättävän yleistä, kirjoittaa psykologian tohtori, tutkija Jukka Häkkinen tuoreessa tietokirjassaan Mielen oudot maisemat – Hallusinaatioiden psykologiaa (Docendo).

Miten harhat syntyvät? ›

Tutkijoiden mukaan aivot ovat herkkiä tuottamaan harha-aistimuksia, minkä vuoksi aivoihin on kehittynyt suojamekanismi, joka estää hallusinaatiot. Harha-aistimukset syntyvät, kun tämä suoja väliaikaisesti pettää.

Mistä tietää että on skitsofrenia? ›

Skitsofrenian tyypillisiä oireita ovat harhaluulot, aistiharhat ja tunneilmaisujen poikkeavuus tai latistuminen. Sairaudelle on ominaista toimintakyvyn kokonaisvaltainen heikentyminen, mutta hyvän hoidon ja kuntoutuksen myötä suuri osa pysyy jopa työelämässä.

Mikä aiheuttaa harhaluuloja? ›

Harhaluulojen taustalla on usein ahdistava, pelottava tai tavallisuudesta poikkeava kokemus, jolle ihminen etsii selitystä ja josta vähitellen muodostuu todellisuudesta poikkeava ja vakaa uskomus.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5959

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.