Afrikkalainen mantis - SANBI (2023)

Yleisiä nimiä

Tavallinen vihreä sirkka, afrikkalainen mantis, rukoilijasirkka, ennustaja, profeetta (eng.),idoli(Xhosa),rukoilijasirkka(Afr.),olla vihainen(Englanti)

Yleisnimi rukoilijasirkka on johdettu kreikan sanasta 'profeetta' tai 'ennustaja', ja se tulee piikikkäistä, raptoriaalisista eturaajoista, jotka antavat sille ominaisen rukoilevan asennon paikallaan, jolloin se näyttää rukoilijalta.

Kuinka tunnistaa afrikkalainen rukoilijasirkka

Reptoriaaliset eturaajat ovat niiden määrittävä piirre, ja afrikkalaiset mantissit käyttävät niitä saaliin vangitsemiseen ja puolustamiseen petoeläimiltä. Ne ovat kestäviä hyönteisiä, joiden pituus on 1–17 cm. Heillä on pitkät, hoikat kävelyjalat, joita käytetään keuhkoihin. Ne ovat väriltään vihreitä tai ruskeita. Afrikkalaissirkan etuosassa tai vatsan kyljessä etusiiven molemmilla puolilla on valkeahkoja täpliä tai raitoja. Siinä on erittäin liikkuva kolmion muotoinen pää, joka voi kääntyä 180°, ja suuret yhdistetyt silmät pään kulmiin, joiden näköetäisyys on 2–15 metriä.

Kiikarin avulla he voivat arvioida etäisyyden saalista ja iskeä suurella nopeudella ja tarkkuudella. Prothorax, pään ja vatsan välisen rintakehän ensimmäinen osa, on hyvin pitkänomainen ja kapea. Naaraat ja urokset voidaan erottaa vatsasegmenttien lukumäärän perusteella – naarailla on kuusi ja miehillä kahdeksan vatsan segmenttiä. Nymphilla ei ole siivet ja ne kiertyvät vatsan vartalon päälle. Nymfien väri ja kuvio eroavat hyvin paljon aikuisista, ja niitä pidetään usein muurahaisina varhaisessa kehitysvaiheessa.

Liikkuminen

Mantidit (praying mantises) voivat asua maassa, ja muilla on kyky lentää. Siivet voivat kuitenkin olla pienentyneet – yleensä naarailla ja maassa olevilla – tai niitä ei ole ollenkaan. Rukoussirkkaat ovat yksinäisiä päivä- tai öisiä väijytyspetoeläimiä.

Viestintä

Rukoussirkkaalla on ainutlaatuiset kuuloelimet, jotka sijaitsevat metarintakehän jalkojen juuressa. Tämä yleensä auttaa tavallisia vihersirkoja havaitsemaan lepakkokutsut yöllä ja välttämään siten syömisen. Antennit antavat rukoussirkat havaita vaaran. Afrikkalaiset rukoussirkat eivät ole sosiaalisia hyönteisiä syntymästä lähtien; nuoret hajallaan kuoriutumisen jälkeen, eikä niiden välillä ole havaittavissa olevaa kommunikaatiota.

Jakelu

Yleisnimi "Afrikkalainen mantis" viittaa moniin Afrikasta kotoisin oleviin lajeihin, mukaan lukienS. viridis, S. belachowski, S. centralis, S. gastricajaS. lineola, sekä afrikkalaisille oksa-, ruoho- ja kuorisirkkaille. Suurin osa näistä tapahtuu Etelä-Afrikassa.

Habitat

Rukoussirkkaat ovat suojaavan värisiä (naamioituja); joten väriltään samanlainen kuin kasveilla, joilla he elävät. Mantsit elävät lähes kaikentyyppisessä häiriöttömässä kasvillisessa. Niitä löytyy niityiltä, ​​joissa asuu muita saalista olevia hyönteisiä. Niitä löytyy puiden lehdistä, oksista kotipuutarhoissa ja kotitalouksissa.

Ruoka

Ne ovat väijytyspetoeläimiä, jotka ruokkivat erilaisia ​​hyönteisiä, mukaan lukien sirkat, kärpäset, heinäsirkat ja koit. Suuremmat lajit saalistavat sammakoita, liskoja, kaloja ja jopa jyrsijöitä. Kun rukoilevat mantikset ruokkivat, ne väijyvät raptoriaaliset eturaajat kohotettuina. Kuitenkin joissakin tapauksissa rukoilevat mantiss ruokkivat toisiaan. Lepakot, hämähäkit ja linnut ruokkivat lentäviä rukoilijasirkan aikuisia, ja saalistushyönteiset vedessä elävät toukkia ja nukkeja.

Afrikkalainen mantis - SANBI (1)

Seksi ja elämänkaaret

Naaraat ovat suurempia kuin urokset ja parittelun aikana urosten on parasta olla naaraan päällä seksuaalisen kannibalismin välttämiseksi. Seksuaalisessa kannibalismissa, kun molemmat sukupuolet ovat vastakkain parittelun aikana, naaras pyrkii syömään uroksen päästä; naaras voi syödä uroksen pään parittelun aikana tai sen jälkeen. Pariutuminen ei kuitenkaan häiriinny; uros selviää hengissä ja saa parittelun loppuun. Miehen kyky paritella loppuun johtuu vahvoista parittelureflekseistä.

Tavallisten vihreiden mantisien kehitys koostuu kolmesta kehitysvaiheesta: munat, nymfit ja aikuisten vaiheet; jota kutsutaan epätäydelliseksi metamorfoosiksi. Naaras munii munansa lehdelle tai oksalle tai maahan. Munat on koteloitu pehmeään, vaahtoavaan ootekaan – 10–400 munaa sisältävään kananmunien suojakoteloon. Munakotelo on veneen muotoinen ja valmistettu sarjasta pystysuoria kammioita, joissa jokaisessa kammiossa on yksi muna. Se suojaa munia ankarissa olosuhteissa. Munat kuoriutuvat keväällä, koska lämpö nopeuttaa kuoriutumista.

Nymfit lähettävät ja aloittavat välittömästi metsästyksen kannibalismin välttämiseksi. Nymfit eivät muistuta vanhempiaan, ja ne voidaan sekoittaa muurahaisiin alkuvaiheessa. Afrikkalainen mantis, kuten muutkin sirkkaat, elää noin kaksitoista kuukautta. Kasvaessaan ne käyvät läpi 30 sulkua, kunnes ne saavuttavat täyden kokonsa. Uskotaan, että ennen jokaista sulkua ne muuttuvat hitaiksi eivätkä syö mitään. Tämä on vaihe, jossa he ovat alttiimpia petoeläimille, koska jokainen eksoskeleton irtoaminen voi kestää muutaman tunnin.

Kokonaiskuva

Afrikkalaissirkkailla on tärkeä rooli biologisen torjuntatutkimuksen tutkimuksessa. Ne voidaan nähdä lajina, joka osallistuu luonnon tasapainottamisen biologisiin kiertokulkuihin.

Ystäviä ja vihollisia

Ritarikunta Mantodea on suurin rukoussirkkaryhmä. SukuSphodromantison tunnettu ja yleisin. Ne ovat osa ravintoketjua, koska ne ovat sekä saalista että saalistajia.

Älykkäät strategiat

He käyttävät raptorialisia jalkoja puolustaakseen itseään ja siepatakseen saalista. Reisiluun ja sääriluun piikit kietoutuvat saaliin vangitsemiseksi. Heillä on pitkänomainen eturinta ja pitkänomainen eturinta, jotta ne voivat saavuttaa kaukaisen saaliin. Kuitenkin suuret pullistuneet silmät antavat heille mahdollisuuden arvioida saaliin etäisyyttä ja iskeä siten suurella nopeudella ja tarkkuudella. Kaikki lajit ovat väijytyssalistoja; he odottavat saalista kasvillisuutta tai elinympäristöjä. Afrikkalainen mantis on erittäin salaperäinen; se jäljittelee lehtiä, kukkia, ruohoa ja kuorta, jotka sulautuvat omaan kehonvärinsä.

Muut rukoilevat mantisryhmät käyttävät vaaleanpunaisia ​​tai valkoisia kukkia, jotka sulautuvat niiden vartalon väriin. Afrikkalainen mantis voi muuttaa väriä sulautuakseen mustaan ​​maisemaan tulipalojen jälkeen. Mantis kohottaa vartaloaan; levittää siipiään ja etujalkojaan näyttääkseen uhan saalistuskäyttäytymisen mekanismina. He myös syöksyvät ja hyökkäävät etujaloillaan.

Köyhempi maailma ilman minua

Rukoussirkat ovat muiden hyönteisten tärkeitä luonnollisia vihollisia. Joitakin niistä on tuotu muualle Afrikkaan viljelykasvien tuholaisten torjuntaan biologisen torjunnan keinoina. Ne ovat myös hyviä puutarhapetoeläimiä.

Ihmiset ja minä

Afrikkalainen sirkka on yksinäinen ja päivällinen hyönteinen. Niiden ei usein nähdä olevan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, vaikka muita lajeja pidetään joskus lemmikkeinä. Afrikkalaisessa kulttuurissa uskotaan, että kun rukoilijasirkka nähdään taloudessa, se on osoitus esi-isiensä läsnäolosta tai onnen symboli.

Afrikkalainen mantis - SANBI (2)

Sukulaiset

Ne liittyvät läheisesti termiitteihin ja torakoihin lisääntymisrakenteiden samankaltaisuuksien vuoksi – munasoluissa, jotka kertyvät munasoluihin. Niillä on samanlaiset DNA-sekvenssit ja suoliston morfologia. Nämä hahmot syntyivät jurakauden aikana ja säteilivät tertiaarikaudella. Rukoussirkkaat erehtyvät usein puu- tai lehtihyönteisiin ja Mantophasmatidae-heimoon (gladiaattorit, mantophasmids, mantos).

Suojelutilanne ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan

Catalog of Life ja Mantodea Species -tiedoston (MSF) mukaanSphodromantis gastricaStål, 1858 on yleinen ja laajalle levinnyt. Ainoa suuri uhka niiden väestölle on elinympäristöjen tuhoutuminen.

Tieteellinen luokitus

Kuningaskunta:eläin
Suku:Niveljalkaiset
Luokka:Insecta
Tilaus:Mantodea
Perhe:mantidea
Suku:Sphodromantis
Laji:S. mahalaukunTeräs, 1858

Viitteet ja lisätietoa

  • Grimaldi, D. & Engel, M.S. 2005.Hyönteisten evoluutio. Cambridge University Press. Luku 7, Polyneoptera, s. 188–194.
  • Picker, M., Griffiths, C. & Weaving, A. 2002.Etelä-Afrikan hyönteisten kenttäopas. Pensaskustantajat. Tilaa Mantodea, s. 60–67.
  • Mantodea lajitiedosto. www.mantodeaspeciesfile.org. Käytetty 11.10.2014.
  • Elämän katalogi. www.catalogueoflife.org. Käytetty 11.10.2014.

Tekijä:Lupaa Mafole
KwaZulu-Natalin kansallinen kasvitieteellinen puutarha
tammikuuta 2015

FAQs

What does a praying mantis symbolize in African? ›

In the African culture it is believed that when the praying mantis is seen in a household, it is an indication of the presence of ancestors or a symbol of good luck. They are closely related to termites and cockroaches due to similarities in reproductive structures – eggs that are deposited in oothecae.

What is the largest African mantis? ›

Sphodromantis viridis — Giant African mantis.

What is the lifespan of an African praying mantis? ›

The African mantis is a beginner-level pet mantis. However, juveniles can still be more sensitive, so it's best to buy your first African mantis when it's a bit older. Total lifespan for this species is 6-9 months, with females living longer, particularly at lower temperatures.

What is the name of the black praying mantis? ›

If you see a black praying mantis, it is likely a member of the genus Stagmomantis. These mantis are found in North and South America, and can grow to be up to 4 inches long. If you are lucky enough to spot a black praying mantis, take a moment to appreciate this amazing insect.

What happens when a praying mantis looks at you? ›

They use their vision to help them locate prey, and their eyesight is also thought to be helpful in avoiding predators. So, the next time you see a praying mantis staring at you, don't be alarmed. It's just this insect's way of checking you out!

What does it mean when a praying mantis visits you? ›

Seeing a praying mantis can be considered to be good luck or bad, depending on your culture. Because of the “praying” hands, some Christians say that the praying mantis represents spiritualism or piety, and if found in your home, may mean that angels are watching over you.

What is the rarest praying mantis? ›

Aside from being beautiful and exotic, the Brazilian Dragon Mantis is one of the most rare. There have only been a few specimens identified, and the scientists have taken the first photos and videos of this species.

What is the most beautiful mantis in the world? ›

The Giant Devil's Flower Mantis, scientifically known as the Idolomantis Diabolica, is one of the most beautiful insects.

Do giant African mantis bite? ›

Do praying mantis bite? You must be wondering for the answer, as many do. A simple answer to this question is yes, they bite their preferred prey, such as small insects and tiny living beings, but not humans generally. However, you won't find it harmful if they do so while seeing your finger as their insect prey.

Can you keep a dead praying mantis? ›

Once the mantis is dead, you can remove its wings if you like. Then, simply place the mantis in your container and allow it to dry out completely. This process can take several days, so be patient. Once the mantis is dry, you can store it in a cool, dry place.

Do praying mantis eat every day? ›

Even though they are fierce, they eat once a week, if not more frequently. The praying mantis will look for food every four days, more than once.

Do praying mantis get full? ›

Due to their diet, praying mantis do not usually get full. They will continue to hunt and eat as long as their prey is available.

Are African mantis friendly? ›

Lineola Sphodromantis lineola, common name African mantis or African praying mantis, is a species of praying mantis from Africa sometimes raised in captivity. These are large and friendly, they love to be held and are a great example of how friendly and smart mantids are as pets.

Are mantis intelligent? ›

Praying mantises are considered to be one of the most intelligent insects. They have excellent memory and can remember things for up to a month. Two different training programs were performed in the mantis Stagmatoptera biocellata to investigate learning and memory consolidation.

Is the Purple praying mantis real? ›

Tenodera australasiae, the purple-winged mantis, is species of praying mantis. Found throughout Australia, it is common in the eastern regions. Both males and females are capable of flight.

What does the praying mantis mean in South Africa? ›

In South Africa, the Khoi and San tribes call the praying mantis Hottentotsgot, which means God of the Bushmen. There is also an African belief that a mantis landing on a person is an omen of good luck.

What does praying mantis mean in Egypt? ›

Mantises were depicted in the ancient Egyptian Book of the Dead as deities, Bird-flies, who led souls to the underworld. Similarly, they appeared in ancient Sumerian texts as a sort of necromancer figure. They merited mention in the idylls of the Greek Theocritus and in fact mantes is the Greek word for prophet.

What is the green praying mantis in South Africa? ›

Sphodromantis gastrica, with the common names African mantis or common green mantis, is a species of praying mantis from Africa. It averages 65–75 millimetres (2.6–3.0 in) in body length, and has a very diverse diet, hunting any prey of reasonable size.

What does the praying mantis mean in Zulu? ›

The praying mantis (isithwalambiza in isiZulu) is a little creature that is respected by the Zulu community. The Zulus refer to it as ugogo, meaning 'the granny'. They believe it represents a female ancestral spirit.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated: 03/09/2023

Views: 5949

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.