11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (2024)

Käsikirjoitus Emma Yardley jaLura Seavey
Päivitetty 13. heinäkuuta 2022

Rovaniemi on Suomen pohjoisimman maakunnan pääkaupunki,Lappija tunnetaan maailmanlaajuisesti myös nimelläJoulupukin kotikaupunki. Kaupunki tarjoaa myös vertaansa vailla olevan pääsynNapapiiri(Rovaniemi sijaitsee vain 6,4 kilometriä linjasta etelään) ja kaikki sen ainutlaatuiset nähtävyydet.

Kesällä se on ihanteellinen paikka kalastuksen ja retkeilyn harrastajille, mutta talvella Rovaniemellä tämä arktinen alue todella loistaa – jopa lyhennetyllä päivänvalolla. Valvomasta myöhään nähdäksesi värikkäät aallotrevontuletpäiväretkille Suomen Lapin erämaahan, katso lista Rovaniemen tekemistä ja käyntikohteista.

1. Santa Claus Express

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (1)

Koska Rovaniemi on Joulupukin virallinen koti, Helsingistä Rovaniemelle kulkeva tyylikäs kaksikerroksinen juna tunnetaan hellästi nimellä "Santa Claus Express." Jopa kahdella päivittäisellä lähdöllä myöhäisempi yölähtö on suosituin niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa: käperkää omaan kaksikerroksiseen makuuhyttiisi ja herää seuraavana aamuna Suomen Lapin lumiseen maisemaan.

Matka on noin 885 kilometriä ja kestää 8-10 tuntia aikataulun mukaisista pysähdyksistä riippuen. Jokaisella makuuvaunulla on jaettu kylpyhuone, mutta hytissä on oma pesuallas, puhtaat liinavaatteet, pistorasiat ja ikkuna. Tietysti on pimeää, kun nouset junaan, mutta herääminen näkemään auringonnousun lumisten mäntyjen yli napapiiriä kohti on todella ainutlaatuista.

Kärki:Pidä hammasharja ja yövarusteet käsimatkatavaroissasi ennen junaan nousua, jotta ne ovat helposti käsissä. Päämatkatavarasi säilytetään kerrossänkyjen alla, eikä matkustamossa ole tilaa niiden avaamiseen.

2. Joulupukin Pajakylä

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (2)

Jos tilaisuus tavata Old St. Nick saa sinut (tai lapsesi) nauramaan odotuksesta, käynti Joulupukin Pajakylässä ei tuota pettymystä – Rovaniemi on kuitenkinJoulupukin virallinen kotikaupunki Lapissa.

Vain kahdeksan kilometriä Rovaniemen kaupungista pohjoiseen (joko valtatie 4 kohti Ivaloa tai hyppää paikalliseen nro 8 -bussiin, jonka nimi on "Santa Express"), tästä juhlava lomakylästä löydät kaiken jouluun ja Kris Kringleen liittyvän. ThePääpostitoimistoon suorapostitie itse joulupukille, rouva Claus leipoo hänen luonaan perinteisiä piparkakkuja ja kertoo tarinoita LapistaJoulumökki, ja Joulupukki selittää, kuinka hän ja hänen iloiset tontut valmistautuvat joka vuosi jouluun hänen työhuoneissaan.

Täällä voit myös ottaa valokuvan (ja saada todistuksen) itsestäsi astumassa napapiirin yli, ja maalattu kyltti merkitsee leveyspiiriä, joka kulkee 66°33'45.9" päiväntasaajan pohjoispuolella.

Kärki:Nähdäksesi joulupukin kasvokkain ajoissa, ole valmis ja odota jonossa heti käyntiajan alkaessa. Jos työnnät sen myöhemmäksi päiväksi, linja voi kestää tunteja.

3. Porovaljakkoajelut

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (3)

Lapissa asukkaita on poroihin suunnilleen yksi-yhteen, sillä alueen saamelaisilla on pitkä ja intiimi historia näiden lempeiden petojen kanssa. Vaikka saatat vakoilla poroja, jotka vaeltavat ilman saattajaa lumisten metsien halki, ne ovat todellisuudessa tietyn saamelaispaimenen omistamia (heillä on erityiset tunnistemerkit korvissaan) ja ne pyöristetään joka vuosi.

Porovaljaatovat kuljettaneet perheitä ja tavaroita Euroopan arktisten alueiden poikki niin kauan kuin ihmisiä on vedettävä. Asetuminen yhteen näistä erityisesti suunnitelluista puurekistä, jotka on kasattu tyynyillä ja peitoilla hyvin koulutetun poron karvaisen hännän taakse, tuntuu kuin olisit osa elävää historiaa. Heidän kavioidensa poljuessa hiljaa lumisen metsäisen polun läpi ja valjaiden kellot soivat varovasti, on vaikea olla pyyhkäisemättä pois kaiken maalauksellisessa taikuudessa.

Rovaniemeltä löytyy runsaasti vaihtoehtoja vierailla paikallisella porotilalla ja varata rekiajelu, mm.Joulutalo SafaritjaRaitolan poro- ja huskytila.

Kärki:Porot ovat luonnostaan ​​ujoja, ja niiden saaminen mukavaksi ihmisten kanssa ja kelkkavalmiiksi saaminen vaatii vuosien harjoittelua, joten pysy mahdollisimman hiljaa ja rauhallisena - ja noudata aina kuljettajan ohjeita.

4. Vieraile jäästä tehdyssä kylässä

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (4)

Lähes kahden tunnin ajomatkan päässä Rovaniemen kaupungin rajalta pohjoiseen löydät jotain aivan poikkeuksellista - henkeäsalpaavan lomakeskuskompleksin, joka on rakennettu 44 miljoonasta kilosta lumesta ja 772 000 kilosta luonnonjäästä. Melkein joka vuosi,Lapin hotellitsuunnittelee ja rakentaa uuttaLumikylä, joka sisältää hotellihuoneita, hääkappelin ja kymmeniä mieleenpainuvia lumi- ja jääveistoksia päivälipun vierailijoille ja yöpymisvieraille.

Vaikka hotellihuoneet pidetään alle nollan, sängyissä on oikeat patjat ja pakkasvuodevaatteet (lisäksi vierailla on pääsy lämmityshuoneeseen, jos se tulee liian kylmäksi). Lahjakkaiden suomalaisten suunnittelijoiden ja rakentajien tiimi keksii teeman ja viettää sitten kokonaisen vuoden sen herättämisessä. Kauden 2018/19 teemana oliValtaistuinpeli, jossa on monimutkaisia ​​hahmoja pelottavista lohikäärmeistä, valtaistuinhuoneita ja luonnollisen kokoinen "weirwood" puu. Kauden 2019/2020 teemana on "Illusions", jossa mallit huijaavat ja kiusaavat mieltä.

Vinkki: Muista mennä lounasaikaan nauttimaan iso kulho perinteistä porokeittoa runsaalla voileipäviipaleella paikan päällä olevassa, ei jäästä tehdyssä kahvilassa.

5. Korundin kulttuuritalo

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (5)

Yksi Rovaniemen parhaista paikoista tutustua paikalliseen kulttuuriin ja historiaan onKorundin kulttuuritalo, joka koostuuLapin kamariorkesterijaRovaniemi Art Museum, sijaitsee Rovaniemen ydinkeskustan laidalla.

Taidemuseo sijaitsee vanhassa linja-autovarikolla, joka on yksi harvoista rakennuksista, jotka selvisivät toisessa maailmansodassa Rovaniemen (ja suuren osan Lapista) tuhoisasta pommituksesta, joka tuhosi 90 prosenttia kaikista Rovaniemen kaupungin rakennuksista. Pysyvät ja vaihtuvat kokoelmat keskittyvät suomalaiseen nykytaiteeseen 1940-luvulta alkaen, erityisesti pohjoismaiset taiteilijat huomioiden, jopa paikallinen kuukauden taiteilija.

340-paikkainenKorundin konserttitaloisännöi erilaisia ​​tapahtumia ympäri vuoden ja on Lapin kamariorkesterin koti.

Vinkki: Ennen kuin lähdet Rovaniemelle, tutustu Korundin tapahtumakalenteriin tuleviin esityksiin ja varaa lippusi ennakkoon kokeaksesi Suomen Lapin musiikki- ja näytelmätaiteen.

6. Maastohiihto

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (6)

Rovaniemeä pidetään "porttina arktiseen" ja se tarjoaa loistavan ponnahduskohdan kaikille talvikauden ulkoiluharrastuksille, joita tämä ainutlaatuinen alue maailmassa tarjoaa. Yksi Suomen Lapin suosituimmista talviharrastuksista on murtomaahiihto, jossa joka viides suomalainen tuntee itsensä aktiiviseksi hiihtäjäksi. Ei ihme – kuivan, tasaisen lumen ja enimmäkseen tasaisen tai herrasmaisen kumpuilevan maiseman ansiosta Lappi on rakennettu tätä lajia varten.

Kun lisäät laajan valtion ylläpitämien hiihtolatujen verkoston pääteiden, sivuteiden ja alueen laajojen metsäisten puistoalueiden varrella, saat täydellisen yhdistelmän hiihtoharrastavalle kansakunnalle (Suomi löytää itsensä jatkuvasti Talvella palkintokorokkeelta urheilun olympialaiset). Useimmat lomakeskukset ja hotellit tarjoavat asiakkaille suksien vuokrausta, samoin kuin paikalliset urheiluliikkeet ja matkanjärjestäjät.

Kärki:Jos et ole koskaan ennen hiihtänyt, harkitse koulutetun hiihtoohjaajan ottamista oppitunnille ennen kuin lähdet poluille yksin – jalkasi kiittävät sinua.

7. Kiinnitä lumikengät

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (7)

Jos et usko, että viihtyisit suksilla tai hässäkkää useiden vuokravarusteiden kanssa,lumikenkäilyäon loistava kulkuväline omalla käyttövoimalla Suomen Lapin halki siksakkivien hyvin hoidettujen lumipolkujen yli. Kiinnitä vain kevyet alumiiniset lumikengät omien lumikenkien päälle ja astu ulos Rovaniemen mutkia seuraaville poluilleKemijokihyvin pienellä hälinällä (tai lumikenkäilytiedolla).

Jos haluat poistua syrjäiseltä tieltä, ota yhteyttä paikalliseen matkatoimistoon ja järjestä päiväretki hieman kauemmaksi napapiirille. Nämä kokeneet oppaat tietävät minne mennä tarjoamaan sinulle parhaat näkymät ja lisäämään mahdollisuuksiasi nähdä arktisia eläimiä. He ovat täysin koulutettuja auttamaan sinua, jos jokin menee pieleen vaeltaessasi hiljaisessa erämaassa. Lisäksi oppaasi kantaa todennäköisesti reppussaan maukkaita välipaloja ja juomia (kuuma loganberry-mehu on lappilainen suosikki) jaettavaksi tarvittaessa.

Kärki:Varmista, että saappaasi ovat mukavat ja täysin eristettyjä pitääksesi sinut lämpimänä ja mukavana poluilla. Jos ne eivät ole, voit todennäköisesti vuokrata toisen parin ulkoiluvarusteilta.

8. Saunan aika

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (8)

Saunakulttuuri on ollut suomalaisen elämän perusaine jo pitkään - ensimmäinen kirjallinen tieto suomalaisten hikoilusta saunassa on vuodelta 1112. Nykyään Suomessa on arviolta kaksi miljoonaa saunaa - lähes joka talo, kerrostalo ja hotelli on yksi (tai kolme) - ja väkiluku on 5,5 miljoonaa, se on yksi sauna 2,75 henkilöä kohden.

On prosessiFinnish sauna, johon kuuluu puuhuoneen lämmittäminen 230 Fahrenheit-asteeseen, hopeakoivun oksien käyttö ihon hellävaraiseen lyömiseen ja sitten joko sukeltaminen jäätävään veteen tai sukeltaminen läheiseen lumipenkkiin jäähtyäkseen ennen kuin teet kaiken uudelleen.

Rovaniemellä on monia vaihtoehtoja kokeilla tätä suomalaista perinnettä järjestetyistä päiväretkistä syrjäiseen lappilaiseen rantasaunaan yksinkertaisesti hotellin tai lomakeskuksen saunan käyttämiseen.

Vinkki: Pukeutumisessa ja saunan lämmön hallinnassa on usein tiukat säännöt ja etiketti, joten varmista, että olet perehtynyt sääntöihin ennen riisumista.

9. Revontulien metsästys

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (9)

Vaikka revontulet näkyvät Suomen Lapissa ympäri vuoden, voit merkittävästi parantaa mahdollisuuksiasi hohtavaan havaintoon suunnittelemalla matkasi syys-maaliskuulle, jolloin taivas todella alkaa valaista. Useimmat Rovaniemen seikkailuyritykset tarjoavat tietyn yönrevontuletretkiä ympäröivään napapiirin erämaahan moottorikelkalla, lumikenkäilyllä tai suksilla.

Avain, jotta saat parhaan näkymän luonnon valoshow'sta, on odottaa selkeää, tähtitaivasta yötä ja varmistaa, että olet kaukana katuvalojen tai rakennusten ikkunoiden heittämästä valosta. Mene myös korkeaan paikkaan, jossa on selkeät, puuttomat näkölinjat - ajattele vaikka kukkulan huipulla tai järven reunalla.

Siellä on myös useita sovelluksia, kutenAurora-sovellukseni, jotka ennustavat revontulien näkemisen todennäköisyyden ja antavat sinulle parhaan katseluikkunan päivittäin seuraamalla aurinkotuulia ja sääjärjestelmiä alueellasi.

Vinkki: Levitä enemmän kerroksia kuin uskot tarvitsevasi - seisot tai istut kylmässä useita tunteja, odotat etkä todellakaan liiku liikaa. Varmista lisäksi, että sinulla on kuuma juoma käsillä välitöntä lämmittelyä varten.

10. Aja Arctic Ocean Highwayta

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (10)

Rovaniemen ja Lapin pohjoisrannikon Liinakhamarin satamaan yhdistävä Jäämeren moottoritie avattiin vuonna 1931 ja siitä tuli maailman ensimmäinen valtatie, joka ulottuu aina pohjoiseen asti.Pohjoinen jäämeri. Rakennettu antiikin 16th- vuosisadan kärryjäljet, joita käytettiin yhdistämään kauppareittejä Venäjältä Norjaan, se on tämän päivän jatkoaValtatie 4, joka alkaa Helsingistä.

Zoomaamalla pitkin tätä kaksikaistaista, lumen täyttämää moottoritietä talven keskellä, saat kauhaa jäisestä maisemasta ja avaruuden tunteesta, joka löytyy vain napapiirin yläpuolelta. Kuten näette, listamme Rovaniemen tekemistä tekemistä on yhtä monipuolinen ja laaja, koska tämä alue maailmassa on villi ja upea - ei ole nykyistä aikaa (varsinkin jos on talvi) tutustua tähän kiehtovaan arktiseen alueeseen.

Vinkki: Vuokraa oma 4x4, hyppää kiertoajelubussiin Rovaniemellä tai ota yhteyttä yksityiseen kuljetusyritykseen, joka vie sinut perille.

11. Vieraile Ranuan eläinpuistossa

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (11)

Noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä Ranuan eläinpuistossa asuu yli 200 eläintä, jotka edustavat yli 50 arktista luontoa. Jotkut lajit elävät aitauksissa, kun taas toisilla on hieman vapaampi valta puiston luonnonsuojelualueilla.

Heidän suosituimpia asukkaitaan ovatSuomen ainoat jääkarhut, Manse ja Venus, jotka asuvat onnellisina yhdessä tilavassa ympäristössä.

Puistossa asuu myös poroja, mukaan lukien metsäpeura, sekä valkohäntä-siperianmyski ja kaurilajikkeet. Muita suuria eläimiä ovat ruskeakarhut ja hirvi, ja pienempiä nisäkkäitä ovat ilves, saukko, minkki, villisika, harmaa susi ja pieni hirvi. Puistossa on myös merkittävä lintukanta, jossa on kahdeksan erilaista pöllöä, neljä hanhityyppiä, meri- ja merikotka, hiirihaukka, ankkoja ja korppi.

Vierailijat voivat tutustua puistoon omatoimisesti ladattavalla äänikierroksella tai osallistua lisämaksusta luonnontieteilijöiden johdolla opastetulle kierrokselle. Ne, jotka todella haluavat uppoutua kokemukseen, voivat osallistua kulissien takana olevalle villieläinsafarille tai leirintäalueelle puistossa. Puistossa on myös aamiais- ja lounasravintola sekä eläimiä tukeva lahjatavarakauppa.

Address: Rovaniementie 29, 97700 Ranua, Finland

Virallinen sivusto:https://english.ranuazoo.com

11 parhaiten arvostettua tekemistä Rovaniemellä (2024)

FAQs

Missä kannattaa käydä Rovaniemellä? ›

Top 6 Rovaniemen nähtävyydet
 • Arktikum.
 • Tiedekeskus Pilke.
 • Kulttuuritalo Korundi.
 • Joulupukin pajakylä Luontonähtävyydet.
 • Arktinen puutarha.
 • Napapiirin retkeilyalue.

Mitä Rovaniemellä voi tehdä kesällä? ›

arktinen tiedekeskus ja Lapin maakuntamuseo Arktikum, Lapin metsämuseo, Tiedekeskus Pilke ja Kulttuuritalo Korundi. Eläinten ystäville Ranuan Eläinpuisto on kesän must -kohde! Hiihtokeskus Ounasvaaran kesäsesonki käynnistyy juhannuksen jälkeisellä viikolla ja kestää koulujen alkamiseen eli elokuun puoliväliin asti.

Mitä tehdä Rovaniemellä sateella? ›

Paikalliset apuna: mitä tehdä Rovaniemellä sadesäällä?
 • Varaa Kuru Lounge:n leffateatteri omaan käyttöön.
 • Mökkiterassin paljun vuokraaminen.
 • SantaSport kylpylöineen ja keilahalleineen.
 • Tutustu pohjoisen metsiin tiedekeskus Pilkkeessä
 • Koe arktinen Arktikum.
 • Kulttuuritalo Korundi.
 • Galleria Napa.
 • Rovaniemen pääkirjasto.

Mitä nähdä Rovaniemi? ›

Rovaniemi on myös Lapin kulttuuripääkaupunki, ja kaupungista löytyy mm. arktinen tiedekeskus ja Lapin maakuntamuseo Arktikum, Lapin metsämuseo, Metsätiedekeskus Pilke ja Kulttuuritalo Korundi. Eläinten ystäville Ranuan Eläinpuisto sekä poro- ja huskytilat ovat verrattomia vierailukohteita.

Onko Rovaniemi hyvä paikka asua? ›

Rovaniemi on täydellinen asuinpaikka sinulle, joka et ole valmis luopumaan city-elämästä, mutta kaipaat nurmikkokaistaletta ja pururataa vehreämpiä ulkoilumaastoja.

Mitä Rovaniemellä voi harrastaa? ›

 • Ammunta. Ammuntaa voi harrastaa Rovaniemellä sekä ulko- että sisäradalla. ...
 • Golf. Golf on ollut mukana olympialaisissa viimeksi vuonna 1904. ...
 • Jalkapallo. ...
 • Jousiammunta. ...
 • Judo. ...
 • Koripallo. ...
 • Lentopallo & beach volley. ...
 • Melonta.
Aug 17, 2016

Voiko Rovaniemellä lasketella? ›

Lapissa pääsee laskettelemaan monipuolisesti. Mikäli olet suuntaamassa lomailemaan Rovaniemelle tai sen lähistölle, löytyy alueelta mukavasti valinnanvaraa. Laskettelu Rovaniemellä onnistuu aivan kaupungin keskustan tuntumassa sekä lähimmissä laskettelukeskuksissa.

Onko Rovaniemellä kaamos? ›

Joulukuussa kaamos laskeutuu Rovaniemen ylle, mutta lumi ja jouluvalot valaisevat maisemaa ja kaupunkiympäristöä iloisella loisteellaan. Käsillä on vuoden huippuhetki Rovaniemellä ja kaupunki kuhisee vierailijoita jokaisesta maailmankolkasta, jotka ovat saapuneet tapaamaan Joulupukkia.

Onko Rovaniemellä kylpylä? ›

Rovaniemen Lappi Areenan vieressä sijaitseva Santasport on vapaa-ajan keskus, jonka kylpylä [kartalla] on yksi kaupungin parhaita paikkoja rentoutua ja nauttia alueen anneista.

Onko Rovaniemellä yötön yö? ›

Lapissa yöttömän yön aika kestää sitä pidempään, mitä pohjoisemmas mennään. Kun Nuorgamissa aurinko ei laske 74 päivään, niin pohjoisella Napapiirillä sijaitseva Rovaniemi saa nauttia keskiyön auringosta kuukauden päivät kesäkuun 6. päivästä heinäkuun 7. päivään.

Mitä elokuvaa kuvataan Rovaniemellä? ›

Rovaniemellä on kuvattu mm. seuraavia tuotantoja:
 • War. Bollywood-toimintaelokuva War (Yash Raj Films, 2019) ...
 • The Bachelor. Amerikkalaisia hitti reality-sarjoja The Bachelor (NZK Production, 2016) ...
 • Keeping Up With The Kardashians. Ryan Seacrest Productions & Bunim/Murray Productions, 2019. ...
 • Snow Flower.

Missä Rovaniemellä voi pelata biljardia? ›

Tervetuloa Rovaniemen Oluthuoneelle
 • Rovaniemen Oluthuone on tarjonnut jo vuodesta 1995 lähtien viihtyisän rentoutumispaikan Rovaniemen keskustassa. ...
 • Biljardin ystäville tarjoamme pelipöydän, jolla voit treenata taitojasi ja mitellä niin tuttujen kuin tuntemattomien pelaajien kanssa.

Mistä Rovaniemi on kuuluisa? ›

Rovaniemi on yksi kuuluisimmista kaupungeista Suomessa. Sen tunnetaan ympäri maailmaa Joulupukin kotikaupunkina. Kaupunki voidaan pitää joulun pääkaupungiksi. Rovaniemi on suurin kaupunki Lapissa, portti arktiselle alueelle pohjoisella napapiirillä.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5987

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.